Nevelkoeling - Varkens - Veldman Techniek

Nevelkoeling

Varkens

Veldman Techniek is uw (aanspreek)partner voor alles op het gebied van Varkens. Door onze jaren lange ervaring kunnen wij u altijd voorzien van advies en een product op maat.

Neem contact op!

Hogedruk nevelkoeling:

Dit systeem kan gebruikt worden in stallen met alle soorten ventilatiesystemen en wordt binnen in de afdeling gemonteerd (zie foto). Hogedruk nevelkoeling wordt automatisch in werking gesteld (via klimaat regelkast) wanneer de temperatuur te hoog wordt. Er wordt dan een hogedrukpomp van 70 bar in werking gesteld welke water in een RVS leiding pompt. Het water wordt via vernevelaars tot zeer fijne nevel in de stal verspreidt. Deze nevel verdampt wat tot koeling van de lucht leidt.

Het systeem bestaat uit:

  • Pompunit: Gemonteerd in het stationaire frame, incl: pompcapaciteit 4-21 liter / minuut met een maximale werkdruk van 70 bar (1000 psi); Elektromotor; Drukregelaar;
  • Veiligheidsklep; En 2 of 4 filters (20/10/5/1 micron).
  • Hogedruk vernevelaar: uit roestvrij staal met antidruppelklepje. Er zijn twee versies, 0,02 (4,5 l/h) en 0,03 (6 l/h).
  • Flex-Klem Venevelaar: deze kan op elk gewenste plek in de leiding worden gemonteerd.
  • (12 mm) met behulp van een eenvoudig gereedschap.
  • De buizen worden gekoppeld door middel van een rvs snijring koppeling of een roestvrijstalen perskoppeling.
  • Regelaar: Het systeem kan worden verbonden met de stalklimaat regelaar, of worden gestuurd door een combinatie van een thermostaat, vochtigheidssensor of een intervaltimer.

Nevelkoeling

Ook kunnen er stoffen aan de nevel worden toegevoegd voor andere toepassingen. Denk hierbij aan Componenten die de luchtwegen varken beschermen voor virus of bacterie (APP).

Onze systemen kunnen volledig geautomatiseerd worden via klimaatcomputer of aparte regelaar. Dit systeem kan worden gestuurd via temperatuur of temperatuur in combinatie met luchtvochtigheid. Bij juiste beheersing van deze controleerbare systemen, voor het bepalen van het juiste luchtvochtigheid niveau, zullen de dieren altijd een perfect klimaat hebben.

 

Waar moet je de vernevelaars plaatsen?

Nevelkoeling buiten de stal geeft minder verkoeling dan een verneveling in de stal. Door de nevelleiding binnen de stal te plaatsen zal de warmte die in de stal hangt ook afnemen. De temperatuur in de stal is van meerdere zaken afhankelijk, zoals isolatie van het dak, de warmte die de dieren zelf uitstoten en eventuele ventilatie. Nevelkoeling binnen de stal zal zeer goed gemanaged moeten worden.

Nevelkoeling

Het gebruik van het systeem:

De beste manier om het systeem te gebruiken om extreme vochtigheid te voorkomen is het aansluiten van het verneveling systeem op een stal computer. Bij een vochtigheid boven 75-80% moet het systeem stoppen. Het vernevelen moet kort gebeuren, aan/uit, nooit constant laten draaien. Hoe warmer het zal worden hoe meer de pomp moet draaien. Bijvoorbeeld bij een temperatuur van 28˚ moet de pomp 2 minuten draaien en 5 minuten uit. Bij een temperatuur van 38˚ zal de pomp 1 minuut draaien en 2 minuten uit zijn. Bij elke varkenshouder is de situatie anders dus management is noodzakelijk, Fine tunen op extreem hete dagen is zeer rendabel.

Door het juiste management hoeft men niet te vrezen voor natte stallen of dat het te vochtig zal worden. Een combinatie van buiten en binnen de stal is ook mogelijk.

Nevelkoeling

Maximale koelingscapaciteit   

Begin temperatuur                       36°C    36°C    36°C    36°C

Begin luchtvochtigheid                 10%     30%     50%     70%

Eind temperatuur                          18°C    24°C    29°C    33°C

Eind luchtvochtigheid                    85%     85%     85%     85%

Koelingscapaciteit                        18°C    12°C       7°C      3°C

 

Voor al uw vragen betreft koelingssystemen kunt u contact met ons opnemen.

Copyright 2024 © Veldman Techniek | Design en realisatie Advice