Verlichting - Duurzame energie - Veldman Techniek

Verlichting

Duurzame energie

Duurzame energie wordt steeds belangrijker en de vraag zal de komende jaren alleen nog maar toenemen. Veldman Group is al jaren bezig om hier aan bij te dragen door middel van onze zonne-energie afdeling. Tegenwoordig bieden wij echter ook nog vele andere duurzame energiebronnen.

Neem contact op!

Goede verlichting is van wezenlijk belang!

Goede verlichting heeft een grote invloed op het welzijn en de hormoonhuishouding van uw dieren.

Rundvee:

Door rundvee bloot te stellen aan daglengten van 14-16 uur van ten minste 120-200 lux, treden een aantal veranderingen op in dierprestaties. Zo kan jongvee een versnelde groei doormaken, komt melkvee na afkalven sneller in oestrus en stijgt de melkproductie met 6-15% (Biewenga & Winkel 2003).

Varkens:

Hoewel voornamelijk bekend is dat verlichting belangrijk is voor melkvee, dient het belang van verlichting in varkensstallen niet onderschat te worden. Zo kan bij goede verlichting immers makkelijker ziekte opgemerkt worden en is het fijner werken in een goed verlichte stal. Bovendien moeten varkensstallen aan bepaalde wettelijke verplichtingen voldoen: 40 lux licht gedurende 8 uur per dag (De Boerderij, 2004 & 2007).

Pluimvee:

Gebleken is dat de daglengte en de lichtsterkte de productie en het voerverbruik beïnvloeden. Daarnaast is goede verlichting een van de manieren om pikkerij en kannibalisme onder controle houden. Bovendien zorgt een juiste lichtverdeling voor het beperken van buitennesteieren (Ellen, H.H. e.a. 2007).

Geiten:

Hoewel er in de geitenhouderij weinig onderzoek is gedaan naar het effect van extra licht, is het zeer waarschijnlijk dat bijlichten ook in deze sector bijdraagt aan meer melk per dier (HendrixUtd, 2008). Bij veel licht wordt namelijk bij geiten de aanmaak van melatonine geremd en wordt meer van het hormoon Insuline Like Growth Factor (IGF-1) gemaakt door de lever. Dit hormoon stimuleert de aanmaak van melk in de uier.

Vraag een offerte aan

 

Copyright 2024 © Veldman Techniek | Design en realisatie Advice