Warmteterugwinning - Duurzame energie - Veldman Techniek

Warmteterugwinning

Duurzame energie

Doormiddel van warmteterugwinning kan warm water en warme lucht worden hergebruikt. Hierdoor wordt er zo minmogelijk water of lucht ‘verspilt’. De installaties die wij plaatsten worden hierdoor nog rendabeler.

Neem contact op!

Wij als Veldman Techniek B.V. streven ernaar om een zo goed mogelijk functionerende en rendabele installatie af te leveren bij de klant. Dit houdt in dat wij ook steeds meer kijken naar hoe wij de warme lucht of het warme water kunnen hergebruiken, om daarmee zo min mogelijk verbruik te hebben of zo min mogelijk water of lucht “verspillen”.

Onderstaand wat informatie over de werking van verschillende manieren van warmteterugwinning (WTW) voor een bedrijf:

Balansventilatiesysteem met warmteterugwinning

Met warmteterugwinning (lucht/lucht) wordt de afgevoerde lucht die naar buiten geblazen wordt door de WTW unit gehaald, maar tegelijktijdig wordt ingaande lucht ook door de WTW unit gehaald. Door middel van een warmtewisselaar ontstaat er een warmte overdracht van de warme uitgaande lucht naar de koude ingaande lucht. Hierdoor wordt de warme lucht hergebruikt waardoor er uiteindelijk minder bijgestookt hoeft te worden.

Warmtepomp met verwarmingscircuit

Via een warmtepomp wordt er warm water vanuit een luchtwasser door buizen vervoerd naar een apart circuit in een gebouw of naar het bestaande verwarmingscircuit in een gebouw. Dit betekent dat er continue warm water (23 graden) beschikbaar is. Hierdoor zijn er minder stookkosten om het water te verwarmen. Het rendement is hoog doordat je iets wat al verwarmt is hergebruikt. Bij deze manier van warmteterugwinning wordt ook gebruik gemaakt van een buffervat om schommelingen van energie vraag en aanbod zo veel mogelijk op elkaar af te stemmen. Dit buffervat wordt uitgevoerd met een spiraal zodat we met gescheiden energiestromen kunnen werken .

CV-installatie

Via een buizenwisselaar in combinatie met een warmtepomp aangesloten op een CV installatie kan er energie gewonnen worden uit de luchtwasser. Door uitwisseling van de warme ventilatielucht en het waswater kan er warmte gewonnen worden uit de luchtwasser zonder deze nadelig te beïnvloeden. Deze warmte zal door een speciaal voor dit concept ontworpen buizenwisselaar naar de warmtepomp vervoerd worden. De warmtepomp zal de temperatuur verhogen tot circa 50 graden en vervolgens door tussenkomst van een buffervat aan de installatie afgegeven worden. De warmte zal gebruikt worden in ruimtes met warmte behoefte alsmede via een terrein leiding naar verschillende gebouwen worden getransporteerd. In de zomer periode zal de warmte onttrokken worden aan de vloerverwarming van de afdelingen met zware varkens. Indien er te veel warmte geproduceerd wordt en koeling wel gewenst is zal de overtollige warmte worden vernietigt in de luchtwasser. Kijk hier voor meer informatie over luchtwassers.

Rondpomp systeem

Koeling en verwarming van vloeren kan gerealiseerd worden door middel van een rondpompsysteem. Dit systeem is gemaakt van pvc en dat zorgt ervoor dat je bij vloerverwarming het warme vloerwater kunt overpompen naar een koud gedeelte, of andersom. Dit is een vrij eenvoudige en relatief goedkope installatie, ook in gebruik.

Copyright 2024 © Veldman Techniek | Design en realisatie Advice